Kolmisoppi-hanke vahvistaa Euroopan kriittisten raaka-aineiden arvoketjuja

Terrafame on jo nyt merkittävä toimija kriittisten materiaalien arvoketjussa Euroopassa, sillä yhtiö tuottaa yli 70 prosenttia Euroopassa louhitusta nikkelistä. Kolmisopen hyödyntäminen mahdollistaa vastuullisten akkukemikaalien tuotannon pienellä hiilijalanjäljellä pitkälle tulevaisuuteen.

Euroopan komissio on myöntänyt Terrafamen Kolmisoppi-hankkeelle strategisen hankkeen statuksen osana Euroopan unionin kriittisten raaka-aineiden asetusta (CRMA). Asetuksen tavoitteena on vahvistaa Euroopan Unionin omavaraisuutta kriittisten raaka-aineiden osalta, jotka ovat keskeisiä Euroopan talouden ja puhtaan siirtymän kannalta.

CRMA kattaa yli 30 raaka-ainetta, joista 17 on myös määritelty strategisiksi. EU kuluttaa maailman mineraaleista noin 20 prosenttia, mutta tuottaa niistä vain 3 prosenttia. Asetus sisältää kunnianhimoisia tavoitteita. Vuoteen 2030 mennessä EU:ssa käytettävistä raaka-aineista:

  • 10 prosenttia louhittaisiin EU:ssa
  • 40 prosenttia jalostettaisiin EU:ssa
  • 25 prosenttia katettaisiin kierrätyksellä

Terrafame tuottaa strategisia raaka-aineita, kuten akkulaatuista nikkelisulfaattia sekä kobolttia ja kuparia. Komission mukaan Kolmisoppi-hankkeen toteutuminen on tärkeää, jotta EU voi saavuttaa CRMA:n mukaiset tavoitteet erityisesti akkulaatuisen nikkelin osalta ja varmistaa sen kestävän tuotannon vuosikymmeniksi.

Kolmisoppi on Terrafamen toinen, vielä hyödyntämätön malmio Sotkamossa. Tällä hetkellä louhittavan Kuusilammen ja Kolmisopen malmiot muodostavat yhdessä Euroopan suurimmat nikkelimalmivarat. Yhtiön tavoitteena on aloittaa louhinta Kolmisopen maa-alueella vuonna 2028.

Mistä saan lisätietoa?

Voit tutustua Kolmisoppi-hankkeen etenemiseen tällä sivulla, jolle kootaan mm. aiheesta julkaistuja mediatiedotteita ja uutisia.

Lähialueen asukkaat ja mökkinaapurit kuulevat hankkeesta Terrafamen vuosittain järjestämässä tupaillassa. He voivat jättää hankkeeseen ja muuhun Terrafamen toimintaan liittyviä ympäristöhavaintojaan ympäristötiimille sivulla Yhteystiedot > Yhteydenottolomake ja valitsemalla kohdan Lähialueen asukkaiden asiat.

Hanketta käsitellään myös lähialueyhteistyöryhmässä, johon on kutsuttu mukaan edustajia Terrafamen ja yhtiön kumppaniyritysten työntekijöistä sekä Kainuun ja Pohjois-Savon yrityksistä ja luonnosuojelujärjestöistä.

Päivitetty 4.7.2025

2028

Louhinta Kolmisopen maa-alueella alkaa (arvio)

2027 Maanpoisto sekä tieyhteyksien ja sivukivialueen rakentaminen alkaa (arvio)
joulukuu 2026

Päätös Kolmisopen vesialueen louhinnan lupahakemuksesta (arvio)

joulukuu 2025

Vesialueen louhinnan ympäristö- ja vesitalouslupahakemus sekä hakemus vesienhoitosuunnitelman tavoitteista poikkeamisesta Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle (arvio)

marraskuu 2025

Lupaviranomaisen päätös maa-alueen louhinnan ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksesta (arvio)

maaliskuu 2024

Euroopan komissio myöntää hankkeelle CRMA-asetuksen mukaisen strategisen hankeen statuksen

elokuu 2024 Hakemus EU:n CRMA:n mukaiseksi strategiseksi hankkeeksi
heinäkuu 2023

Lupahakemus muutetaan kaksivaiheiseksi. Ensimmäisessä vaiheessa louhitaan maa-alueella. Toisessa vaiheessa lupaa haetaan louhoksen laajentamiseksi vesialueelle.

kesäkuu 2022

Ympäristö- ja vesitalouslupa jätetään Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle

tammikuu 2020

Ympäristövaikutusten arviointimenettely alkaa

 

Kolmisoppi-hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) alkoi 2020, ja se päättyi yhteysviranomaisen perusteltuun päätelmään vuonna 2022. Merkittävien ympäristövaikutusten tunnistaminen toimii hankkeen suunnittelun tukena ja ohjaa etsimään keinoja lieventää hankkeen haitallisia vaikutuksia.

Hankkeen merkittävimmät myönteiset vaikutukset liittyvät aluetalouteen ja siihen, että hanke toteutuessaan mahdollistaisi pitkään jatkuvan akkukemikaalituotannon. Kielteiset vaikutukset liittyvät mm. Kolmisoppijärven osittaiseen kuivattamiseen, pinta- ja pohjavesivaikutuksiin sekä louhinnasta aiheutuviin pöly- ja meluvaikutuksiin.

Kolmisopen alueella sijaitsee sekä maa- että vesialueita. Louhinta aloitetaan maa-alueelta, ja mahdollinen laajennus vesialueelle edellyttää erillistä lupaprosessia. Vesistövaikutuksia hallitaan muun muassa:

  • suljetuilla kiertovesijärjestelmillä,
  • tehokkaalla vedenkäsittelyllä,
  • jatkuvalla vesistöjen tilan seurannalla.

YVA-prosessin aikana kuultiin laajasti sidosryhmiä, kuten paikallisia asukkaita, viranomaisia ja luonnonsuojelujärjestöjä. Saatujen palautteiden pohjalta hankkeen suunnittelua on tarkennettu.

Ympäristövaikutuksia seurataan jatkuvasti. Tulokset julkaistaan säännöllisesti, ja lähialueen asukkaat voivat ilmoittaa ympäristöhavaintojaan verkkosivun yhteydenottolomakkeella.

 

Aiheesta lisää:

Tuotteemme