Terrafame tuottaa akkukemikaaleja nopeasti yleistyvän sähköautoilun tarpeisiin

Yhtiön keskeisiä kilpailuetuja ovat maailman pienin nikkelin hiilijalanjälki, jäljitettävä tuotantoketju, Euroopan suurimmat nikkelivarannot, modernit laboratoriopalvelut ja puhtauden varmistavat logistiikkapalvelut.

Yhtiön ainutlaatuisella bioliuotusmenetelmällä tuotetun nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on 60 prosenttia pienempi kuin vastaavilla tuotteilla keskimäärin. Terrafamen tuotantoalueella sijaitsee koko ketju kaivoksineen, akkukemikaalitehtaineen ja logistisine palveluineen.

Terrafame lukuina vuodelta 2023

Liikevaihto
560,9 MEUR
Käyttökate ilman kertaluonteisia eriä
99,4 MEUR
Käyttökate-%
17,7 %
Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä
38,4 MEUR
Oma henkilöstö vuoden lopussa
842
Kaikki teollisuusalueella työskentelevät, ka noin
1 900

Toimitus­johtajan tervehdys

Tehdään yhdessä vuosisadan käänne liikenteeseen

Puhtaampi liikenne. Näin voi lyhyesti kuvata tavoitettamme, jonka eteen teemme päivittäin työtä. Puhtaampi liikenne on asiakkaidemme ja myös heidän asiakkaidensa tavoite. Tuossa yhteisessä tavoitteessa onnistuminen on keskeinen askel ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Autoilussa on tapahtunut vuosisadan käänne. Autoilijat kautta maailman siirtyvät nopealla vauhdilla kohti vähäpäästöistä liikennettä. Norjassa olemme nähneet jo kalenterikuukauden, jonka aikana uusista rekisteröidyistä uusista autoista 95 prosenttia oli sähköisiä. Maailmanlaajuisesti sähköautojen myynti kasvoi yli 50 prosenttia vuoden 2022 aikana.

Myös me Terrafamella olemme tehneet ainutlaatuisen käänteen akkukemikaalien valmistajaksi. Tarjoamme globaaleille, sähköautoklusterissa toimiville asiakkaillemme akkukemikaaleja, jotka nostavat alan vastuullisuuden uudelle tasolle.

Nikkelisulfaattimme hiilijalanjälki on yli 60 prosenttia pienempi kuin alalla keskimäärin. Tämän tekee mahdolliseksi bioliuotusmenetelmä, jota käytämme ainoana maailmassa teollisessa mittakaavassa. Siksi prosessimme kuluttaa noin 90 prosenttia vähemmän energiaa kuin alan tuotanto keskimäärin.

Ainutlaatuista on myös se, että voimme luvata asiakkaillemme tuotteen jäljitettävyyden, jonka ansiosta asiakas voi varmistua akkukemikaalien vastuullisuudesta. Näin siksi, että koko prosessimme kaivoksesta kemiantehtaalle ja tuotteiden puhtauden varmistavaan konttipakkaamiseen tapahtuu samalla alueella.

Globaalit autonvalmistajat ja muut asiakkaamme voivat luottaa myös pitkäjänteiseen yhteistyöhön. Maailman suurimpiin kuuluva akkukemikaalitehdas ja Euroopan suurimpiin kuuluvat nikkelivarannot varmistavat toimituskykymme.

Keskeisin voimavaramme on kuitenkin halumme kehittää jatkuvasti osaamistamme. Emme tyydy siihen, että olemme kehittäneet monia ainutlaatuisia ratkaisuja. Haluamme kehittyä edelleen pysyäksemme kärjessä. Työhönsä omistautuneet terrafamelaiset ja kumppanimme etsivät koko ajan uusia toimintamalleja akkuarvoketjun kehittämiseksi.

Alan pienin hiilijalanjälki, jäljitettävä tuotantoketju, toimitusvarmuus ja loputon halu uudistua. Niiden avulla rakennamme osaltamme entistä puhtaampaa liikennettä yhdessä asiakkaidemme kanssa. Vastuullisesti.

Seppo Voutilainen

Toimitusjohtaja