Julkaistu 11.10.2023 klo 09.07

Katso video: Luonnonvarakeskuksen makutestissä Nuasjärven kuha

Luonnonvarakeskus on selvittänyt, onko Nuasjärven ja Oulujärven kuhissa makueroja. Selvityksen tulokset on nyt julkaistu videona.

Terrafamen teollisuusalueella puhdistettuja vesiä ohjataan Nuasjärveen vuonna 2015 käyttöön otettua purkuputkea pitkin, mikä välillä kirvoittaa huolestuneita kannanottoja kalojen syömäkelpoisuudesta.

Maa- ja metsätalousministeriön toimialalla toimiva Luonnonvarakeskus (Luke) päätti selvittää onko huolilla perusteita ja eroavatko Nuasjärven kuhat maultaan, hajultaan tai mehukkuudeltaan Oulujärvessä uiskelentelevista lajitovereistaan.

Ennen makutestiä kalojen elohopeapitoisuudet määritettiin akkreditoidussa laboratoriossa. Yksikään Nuasjärvestä kalastettu kuha ei ylittänyt Ruokaviraston elintarvikekäytölle asettamia rajoja, joten ne olivat sopivia testiin.

Kaikki kuhat saivat hyvät arviot niin maun, hajun kuin mehukkuudenkin osalta, eikä kaloissa havaittu eroa Oulujärven eväkkäisiin.

Terrafamen ympäristötarkkailun tulokset tukevat Luonnonvarakeskuksen selvitystä. Esimerkiksi uusimmissa vuoden 2022 tarkkailutuloksissa todetaan, että Nuasjärven kalaa voi käyttää ravintona aivan kuten minkä tahansa muun suomalaisen järven kalaa noudattaen yleisiä järvikalan syöntiohjeita.

Nuasjärvi kaloineen kiinnostaa laajasti eritoten kainuulaisia. Moni terrafamelainenkin nauttii vapaa-ajallaan järvestä uiden, veneillen tai kalastaen. Järven hyvä kunto on tärkeää myös yhtiölle.

Tarkkailuraporttien lisäksi Nuasjärven alus- ja päällysveden pH:ta, sähkönjohtavuutta ja lämpötilaa voi seurata lähes reaaliajassa Terrafamen nettisivuilla, sillä järveen on asennettu kolme jatkuvatoimista mittalaitetta. Kaksi mittalaitteista sijaitsee purkuputken purkupisteen läheisyydessä ja yksi Rehjanselällä. Lisäksi yksi mittalaite sijaitsee Jormasjärvessä.

Katso lisää:
Nuasjärven kuhan makutesti -video Luonnonvarakeskuksen Youtube-tilillä (julkaistu 5.10.2023)
Jatkuvatoimisten mittalaitteiden mittaustulokset Terrafamen nettisivuilla
Vuoden 2022 ympäristötarkkailun vuosiraportit saatavilla Terrafamen verkkosivuilla (paikallinen uutinen, julkaistu 11.4.2023)

Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.

Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2022 Terrafamen liikevaihto oli 584 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1500 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.

Liitteet ja linkit: