Takaisin uutisiin

Julkaistu 14.08.2023 klo 14.22

Terrafame hakee osaajia uraanin talteenottoon ja muille kemianlaitoksilleen Sotkamoon

Prosessiteollisuudesta kokemusta kerryttäneille ammattilaisille on tarjolla monipuolisia tehtäviä uraanin talteentotossa. Alasta kiinnostuneille avautuu mahdollisuus osaamisen kartuttamiseen kaksivuotisessa oppisopimuskoulutuksessa.

Tällä hetkellä Terrafame valmistautuu uraanin talteenottoon kesään 2024 mennessä. Terrafamen tuotantoprosessi mahdollistaa malmissa pieninä pitoisuuksina olevan uraanin talteenoton ja tuottamisen sivutuotteena.

“Terrafame on monella tapaa ainutlaatuinen. Olemme yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuottajista ja tuotantoprosessimme hiilijalanjälki on nikkelintuottajista pienin. Terrafamen käynnistäessä uraanin talteenottolaitoksen Suomesta tulee ainoa uraanin tuottaja EU:ssa”, Terrafamen henkilöstöjohtaja Heini Hämäläinen toteaa.

Talteenotettu uraani viedään Terrafamelta jatkojalostettavaksi, minkä jälkeen sitä käytetään polttoaineena ydinenergian tuotannossa.

Keväällä uraanin talteenottolaitokselle rekrytoitiin insinöörejä ja työnjohtoa. Nyt yhtiö on käynnistänyt työnhaun työntekijätehtäviin. Töitä on tarjolla jo prosessiteollisuudesta kokemusta kerryttäneille tuotanto-operaattoreille sekä kunnossapito- ja sähköautomaatioasentajille.

Terrafamen päätuotteita ovat sähköautojen akuissa tarvittavat akkukemikaalit. Hämäläisen mukaan jokainen terrafamelainen louhinnasta akkukemikaalitehtaalle ja laborantista palkanlaskijaan tekee töitä liikenteen sähköistämisen mahdollistamiseksi ja sitä kautta päästöjen pienentämiseksi.

“Uraanituotanto sopii Terrafamelle hyvin, sillä sen myötä tuemme päästötöntä energiantuotantoa.”

Oppisopimuskoulutus prosessiteollisuudesta innostuneille

Yhtiö on myös avannut haun kaksivuotiseen oppisopimuskoulutukseen. Prosessiteollisuuden ammattitutkinnon kemianteollisuuden osaamisalan koulutus sopii alasta kiinnostuneelle ammatillisen perustutkinnon suorittaneelle tai alan vaihtajalle.

Opiskeluihin kuuluu muutamia koulupäiviä ja käytännön työkokemus kertyy Terrafamella uraanin talteenottolaitoksella, metalli- tai akkukemikaalitehtaalla. Opiskelijoiden kanssa solmitaan määräaikainen työsopimus ja työpäivistä maksetaan palkkaa. Valmistuneilla, jotka ovat hoitaneet opiskelun ja työt hyvin, on mahdollisuus jatkaa vakituisessa työsuhteessa.

“Meillä menestyy, kun sinulla on vastuullinen ja turvallinen ote työntekoon, teet parhaasi ja haluat oppia uutta”, Hämäläinen summaa yhtiön odotuksia työntekijöitä kohtaan.

Suurin osa Terrafamen henkilöstöstä työskentelee 12-tunnin vuorossa, jossa kahta aamuvuoroa ja kahta yövuoroa seuraa kuuden päivän vapaat. Tämä on henkilöstön mielestä hyvä työaikajärjestely.

“Merkityksellisen työn ohella aikaa jää vapaa-ajasta ja läheisten seurasta nauttimiseen”, Hämäläinen kertoo.

Kiinnostus sekä oppisopimuskoulutusta että uraanin talteenottolaitoksen työpaikkoja kohtaan on ollut kovaa. Hakemuksia alkoi satelemaan jo muutaman minuutin sisään, kun rekryt julkaistiin Terrafamen työnhakusivustolla viime viikolla.

“On mahtavaa huomata, että Terrafame työnantajana ja EU:n mittakaavassa ainutlaatuinen uraanin tuotanto kiinnostavat näin valtavasti”, Hämäläinen toteaa tyytyväisenä.

Lisätietoja:

Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.

Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2022 Terrafamen liikevaihto oli 584 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1500 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.