Julkaistu 05.08.2020 klo 08.01

Terrafamen lämmöntuotannon CO2-päästöjen pudotus pian 90 prosenttia – jälleen uusia investointeja Sotkamoon

(Korjattu 5.8.2020 klo 9.27: Otsikkoa ja ingressiä tarkennettu, että CO2-päästöjen väheneminen koskee lämmöntuotantoa, ei Terrafamen koko tuotantoa.)

Terrafame ja energiayhtiö Adven saavat pian yhteistyössä pudotettua Terrafamen lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä lähes 9000 tonnia. Yli 90 prosentin päästöjen pudotuksen odotetaan näkyvän käytännössä vuoden 2021 päästömäärissä. Tänä vuonna valmistuva uusi energialaitos, hukkaenergian talteenotto sekä Advenin kanssa nyt sovitut uudet investoinnit kaivosalueen kaukolämpöverkkoon varmistavat päästöjen vähennyksen.

Terrafame ja Adven ovat tehneet laajamittaista yhteistyötä energiatehokkuuden kehittämisessä, päästöjen vähentämisessä sekä energiantuotannossa usean vuoden ajan. Adven rakentaa parhaillaan uusiutuvaan energiaan perustuvaa energialaitosta Terrafamen uudelle akkukemikaalitehtaalle. Energialaitoksen on määrä valmistua marraskuussa 2020.

Lisäksi Adven ja Terrafame ovat ottaneet vetylaitoksen hukkaenergiaa hyötykäyttöön alueen kaukolämpöverkossa. Projekti sai työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian investointitukea. Nyt Adven ja Terrafame ovat sopineet kaukolämpöverkon laajentamisesta kaivoskorjaamolle, jolloin se korvaa alueella nykyisin käytettävän kevyen polttoöljyn. Kaikki eri toimet tuovat yhdessä 9 000 tonnin vuosittaisen hiilidioksidipäästöjen vähennyksen.

”Yhteistyö on toiminut hyvin ja siksi jatkamme sitä Advenin kanssa. Pääsyy nyt tehtäviin toimiin ovat tietysti saamamme hyödyt kustannussäästöinä ja hiilijalanjäljen pienentymisenä”, Terrafamen kunnossapitojohtaja Matti Rautiainen toteaa.
 

Kaivoskorjaamo mukaan alueen kaukolämpöverkkoon

Terrafamen kaivoskorjaamolla huolletaan kaivoksella käytettävää liikkuvaa kalustoa. Kaivoskorjaamon nykyinen halli on noin 3 000 neliötä Kaivoskorjaamoa on aiemmin lämmitetty kevyellä polttoöljyllä.

”Rakennamme tehdasalueelta noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle kaivoskorjaamolle kaukolämpöputket ja samalla myös vesijohtoja ja valokuitukaapelia. Yhteistyömme Terrafamen kanssa on kehittynyt hyväksi kumppanuudeksi, joissa molemmilla on vahva tahto löytää päästövähennyksiä ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Lisäksi toimitamme kaivoskorjaamon läheisyyteen rakennettavalle Terrafamen kumppanin samansuuruiselle hallille kaukolämmön”, Advenin asiakkuuspäällikkö Arto Liikanen kertoo.

Kaivoskorjaamon lämmittäminen kaukolämmöllä on Terrafamelle selvästi edullisempi ratkaisu.

”Halusimme rakentaa kaivoskorjaamolle kaukolämpöputket, jolla korjaamolle saadaan puhdasta energiaa. Nyt pääsemme energiakustannuksissa noin kolmannekseen siitä, mitä ne olisivat kevyellä polttoöljyllä”, Rautiainen sanoo.

Samassa yhteydessä Adven kehittää energiakeskuksen tankkauspistettä, jotta se vastaa uusia asetuksia.

Terrafamen akkukemikaalitehdas on noin 240 miljoonan euron investointi ja se aloittaa toimintansa vuonna 2021. Akkukemikaalitehtaassa Terrafamen nykyinen päätuote, nikkeli-kobolttisulfidi, jatkojalostetaan sähköautojen akkujen raaka-aineena käytettäviksi nikkeli- ja kobolttisulfaattituotteiksi. Nikkelin ja koboltin saatavuus on kriittinen tekijä sähköautojen voimakkaalle markkinakasvulle.


Lisätiedot:

Terrafame, kunnossapitojohtaja Matti Rautiainen, matti.rautiainen@terrafame.fi, p. 040 5682661
Adven, asiakkuuspäällikkö Arto Liikanen, arto.liikanen@adven.com, p. 050 455 7439


Terrafame
Terrafame Oy on vuonna 2015 perustettu suomalainen monimetalliyhtiö, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Sotkamossa. Yhtiön bioliuotusta hyödyntävä tuotantoprosessi on ainutlaatuinen ja sen hiilijalanjälki selvästi perinteisiä nikkelin tuotantoteknologioita matalampi. Terrafame rakentaa parhaillaan yhtä maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista, jonka myötä yhtiö siirtyy jalostusketjussa eteenpäin metallipuolituotteiden valmistajasta sähköautojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuottajaksi. Vuonna 2019 Terrafamen liikevaihto oli 310 MEUR ja yhtiön teollisuusalueella työskenteli noin 1 500 työntekijää, joista kumppaniyritysten osuus oli noin puolet. www.terrafame.fi

Adven
Adven on johtava energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Tuotamme teollisuudelle höyryä, lämpöä ja kylmää sekä toteutamme erilaisia ratkaisuja energia-, vesi- ja materiaalitehokkuuden edistämiseksi. Kiinteistöille tuotamme lämmitystä ja viilennystä kaukolämmöllä sekä kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla, joissa hyödynnämme muun muassa bio- ja geoenergiaa.

Liiketoimintamallimme perustuu kokonaispalveluun ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen. Liikevaihtomme on 216 meur ja taseen loppusumma 800 meur. Meillä on lähes 40 vuoden kokemus ja palveluksessamme on noin 400 ammattilaista. Operoimme yli 300 energialaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1900 MW. www.adven.fi

Liitteet ja linkit: