Julkaistu 02.12.2020 klo 13.15

Terrafamella on hyvät valmiudet tuottaa planeetan vihreimpiä akkumateriaaleja

Terrafamella on maailman nikkelintuottajista pienin hiilijalanjälki. Päivitetyt malmivara-arviot vahvistavat turvatun metallintuotannon vuosikymmeniksi.

Terrafame järjesti tänään yleisölle avoimen webinaarin yhtiön suunnitelmista akkumateriaalina käytettävän nikkelisulfaatin tuotannon suhteen.

Terrafamen tuotantotiimi esitteli taustoja akkukemikaalitehtaan teknologiavalinnoille, ja osallistujat pääsivät virtuaaliselle kierrokselle yhtiön uudelle akkukemikaalitehtaalle. Tapahtumaa isännöi Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

 

Tärkeimpinä webinaarissa nousivat esille seuraavat teemat:

Euroopan suurimmat nikkelimalmivarat mahdollistavat toiminnan jatkuvuuden

Terrafamen mineraalivaranto- ja malmivara-arviot päivitettiin marraskuussa 2020 JORC-koodin (2012) mukaisesti. Todetut, todennäköiset ja mahdolliset mineraalivarannot ovat yhteensä 1 499 miljoonaa tonnia, josta 3 879 920 tonnia on nikkeliä. Edelliseen, vuoden 2018 arvioon verrattuna nikkelin määrä on noussut 19,4 %. Terrafamen malmivarat ja mineraalivarannot mahdollistavat toiminnan vuosikymmeniksi.

Ihanteellinen raaka-aine ja pieni hiilijalanjälki tukevat puhdasta akkutuotantoa

Terrafame tuottaa ja myy tällä hetkellä raaka-aineita akkukemikaaliteollisuuden tarpeisiin. Yhtiö alkaa nyt tuottaa akkukemikaaleja itse.

”Arvoketjussa eteneminen on luonnollinen valinta Terrafamelle. Nykyinen tuotteemme on ihanteellinen raaka-aine akkukemikaaleille. Käytämme raaka-aineen tuottamisessa bioliuotusta, joka mahdollistaa koko toimialan pienimmän hiilijalanjäljen. Tämä on erittäin tärkeää sähköajoneuvosektorille, jonka päätavoite on vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Akkukemikaalitehdas käyttöön alkuvuodesta 2021

Terrafamen akkukemikaalitehdas aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Siitä tulee valmistuttuaan yksi maailman suurimmista nikkelisulfaatin tuotantolaitoksista. Uusi tehdas siirtää Terrafamen jalostusketjussa lähemmäs loppukäyttäjää.

Nikkelisulfaatin tuotantokapasiteetti uudessa tehtaassa on 170 000 tonnia vuodessa, jonka arvioidaan riittävän vuosittain noin miljoonan sähköauton tarpeisiin.

”Strategiamme on tuottaa metalleja vähähiilisellä bioliuotustekniikalla ja jalostaa metallit akkukemikaaleiksi omassa täysin integroidussa tuotantolaitoksessamme. Tämän ansiosta meillä on mahdollisuus ottaa johtava rooli kestävän akkumateriaaliteollisuuden kehittämisessä Eurooppaan”, Lukkaroinen toteaa.

 

Lisätietoja:

Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja, Terrafame Oy, p. 050 590 0720, joni.lukkaroinen@terrafame.fi

 

 

Terrafamen toiminnan tarkoituksena on keventää liikenteen hiilijalanjälkeä vastuullisesti tuotetuilla akkukemikaaleilla. Terrafamen yhdelle teollisuusalueelle sijoittuva integroitu tuotanto omasta kaivoksesta akkukemikaaleiksi on ainutlaatuinen energiatehokas kokonaisuus, joka tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun. Terrafame aloittaa akkukemikaalien tuotannon vuoden 2021 alkupuolella. Uusi tehdas on yksi maailman suurimmista sähköautojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista ja sen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yli 60 prosenttia pienempi kuin teollisuudessa keskimäärin.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015 ja sen tuotantolaitokset sijaitsevat Sotkamossa. Vuonna 2019 Terrafamen liikevaihto oli 310 MEUR ja yhtiön teollisuusalueella työskenteli noin 1500 työntekijää, joista kumppaniyritysten osuus oli noin puolet. www.terrafame.fi

Liitteet ja linkit: