Julkaistu 18.01.2023 klo 09.00

Terrafame ja Stellantis solmivat sopimuksen vähähiilisen nikkelisulfaatin toimituksista sähköajoneuvojen akkuihin

  • Sopimus vahvistaa Terrafamen asemaa sähköajoneuvojen vastuullisen tuotantoketjun tunnustettuna kumppanina
  • Stellantis vahvistaa sähköajoneuvojen akkutuotannon arvoketjua, mikä tukee yhtiön Dare Forward 2030 -suunnitelman strategisia tavoitteita
  • Kumppanuus merkitsee konkreettista askelta kohti vankkaa, läpinäkyvää ja vastuullista eurooppalaista akkuklusteria

Terrafame Oy ja Stellantis N.V. ovat tänään ilmoittaneet solmineensa sähköajoneuvojen akuissa käytettävän nikkelisulfaatin toimituksia koskevan sopimuksen. Vuodesta 2025 alkaen Terrafame toimittaa Stellantisille nikkelisulfaattia viisivuotisen sopimuskauden ajan. Terrafamen kanssa tehty sopimus on osa Stellantisin määrätietoista sähköistymisstrategiaa ja kattaa merkittävän osan vastuullisesti tuotetun ja paikallisista lähteistä hankitun nikkelin tarpeesta. 

”Tämä sopimus on osa sähköajoneuvojemme akuissa tarvittavien tärkeiden raaka-aineiden hankintaa”, sanoo Stellantisin toimitusjohtaja Carlos Tavares. ”Rakennamme yhä huippuluokan kumppaneiden kanssa uutta globaalia arvoketjua, joka tukee maailmanlaajuista strategiaamme ja edistää sitoumustamme olla alan edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Yhtiömme tähtää nettonollapäästöihin kilpailijoitamme nopeammin vuoteen 2038 mennessä.”

Osana strategista Dare Forward 2030 -suunnitelmaansa Stellantis ilmoitti tavoitteekseen, että vuoteen 2030 mennessä 100 % yhtiön Euroopan myynnistä syntyy akkukäyttöisistä sähköajoneuvoista ja 50 % Yhdysvaltain myynnistä syntyy akkukäyttöisistä sähköajoneuvoista ja kevyistä kuorma-autoista. Jotta yhtiö voi tarjota asiakkailleen puhtaita, turvallisia ja edullisia liikenneratkaisuja, Stellantis aikoo investoida yli 30 miljardia euroa sähköistymiseen ja ohjelmistojen kehittämiseen vuoteen 2025 mennessä. Samalla yhtiön tavoitteena on, että sen käyttöomaisuusinvestointien ja tuotekehityskustannusten suhde liikevaihtoon on 30 % tehokkaampi kuin alalla keskimäärin.

Terrafame operoi yhtä maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolaitoksista. Terrafamen integroitu tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella, ja yhtiön tuotantoketju on täysin jäljitettävä. Ainutlaatuisen tuotantoteknologian ansiosta Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on alan pienimpiä.

“Yhteistyö Stellantisin kaltaisen johtavan toimijan kanssa vahvistaa Terrafamen asemaa eurooppalaisen autoteollisuuden merkittävänä akkukemikaalien kumppanina”, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen. ”Näinä haastavina aikoina vastuullisesti ja läpinäkyvästi, Euroopassa ja eurooppalaisille tuotetuille akkukemikaaleille on selvästi vahvaa kysyntää. Olemme ylpeitä, että teemme osamme eurooppalaisen liikenteen päästöjen vähentämiseksi samalla, kun parannamme Euroopan autoteollisuuden tehokkuutta.”

Lisätietoja Stellantis-konsernista

Stellantis N.V. (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) on yksi maailman johtavista autovalmistajista ja tarjoaa liikenteeseen liittyviä ratkaisuja. Yhtiön maineikkaat ja ikoniset brändit ilmentävät visionääristen perustajiensa ja nykypäivän asiakkaiden intohimoa tarjoamalla innovatiivisia tuotteita ja palveluita. Yhtiön portfolioon kuuluvat muun muassa Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move ja Leasys. Monipuolisen tarjoomansa avulla yhtiö näyttää maailmalle suuntaa – se pyrkii olemaan paras, ei suurin, teknologiayritys vastuullisen liikenteen sektorilla luoden samalla lisäarvoa kaikille sidosryhmille sekä yhteisöille, joissa se toimii. Lisätietoa on osoitteessa www.stellantis.com.

Lisätietoja Terrafamesta

Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonaan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.

Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2021 Terrafamen liikevaihto oli 378 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1500 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä. www.terrafame.fi

Yhteystiedot:

Stellantis
Fernão Silveira, Global Communications, +31 6 43 25 43 41, fernao.silveira@stellantis.com
Valérie Gillot, +33 6 83 92 92 96, valerie.gillot@stellantis.com
communications@stellantis.com, www.stellantis.com

Terrafame
Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja, +358 20 713 0890, joni.lukkaroinen@terrafame.fi
Veli-Matti Hilla, kestävän kehityksen johtaja, +358 40 569 9906, veli-matti.hilla@terrafame.fi