Julkaistu 01.11.2017 klo 13.58

Purkuvedessä luparajaylitys lokakuussa

Terrafamen purkuputkeen johtamassa puhdistetussa vedessä on ollut alumiinipitoisuus koholla lokakuussa. Yhtiön ympäristöluvassa on annettu alumiinin luparaja virtaamapainotteisena kuukausikeskiarvona. Osa lokakuun velvoitetarkkailun virallisista tuloksista ei ole vielä valmistunut. Oman laboratorion tulosten perusteella on kuitenkin arvioitavissa, että alumiinin luparaja on ylittymässä.

Veden juoksutus purkuputkeen on keskeytetty toistaiseksi tiistaina 31.10.2017 klo 16:n jälkeen. Purkuputkea käytetään vain hetkittäin, jotta se pysyy sulana. Alustavan selvitystyön mukaan alumiinipitoisuuden kohoaminen on johtunut vedenpuhdistusprosessin liian korkeasta pH:sta.

Nuasjärvessä on parhaillaan syyskierto käynnissä, joten veden sekoittuminen on tehokasta. Järvestä 18.10.2017 otettujen velvoitetarkkailunäytteiden perusteella veden alumiinipitoisuus ei ole ollut koholla mittauspisteillä. Terrafame järjestää kuitenkin Nuasjärvelle marraskuulle ylimääräisen näytteenoton.

Kaikki Terrafamen velvoitetarkkailun tulokset ovat valvovan viranomaisen käytössä. Yhtiö on lisäksi tehnyt asiasta erillisen ilmoituksen valvovalle viranomaiselle ja lähikunnille sekä vesialueen omistajia edustavalle osakaskunnalle.


Lisätietoa:
Kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla, Terrafame Oy, p. 040 5699 906, veli-matti.hilla[at]terrafame.fi

 

Terrafame Oy on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä ja kobolttia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan. Tavoitteenamme on ympäristön kannalta kestävä, turvallinen ja kannattava liiketoiminta.

Liitteet ja linkit: