Julkaistu 22.06.2020 klo 08.30

100 000 tonnin juhannusjuhlat!

Kesäkuun 19. päivä oli merkkipaalu Terrafamelle: yhteenlaskettu nikkelituotantomme ylitti 100 000 tonnin rajan. Ennätyskunto kertoo, että jokainen kuljettaa viestikapulaa vauhdilla ja kapulanvaihtokin sujuu kitkatta.

Terrafame aloitti toimintansa elokuussa 2015. Silloin kaivoksella oli vettä enemmän kuin luottamusta. Siltä pohjalta ei ollut hyvä ponnistaa, mutta se oli ainoa käytettävissä oleva alusta. Nyt viitisen vuotta myöhemmin näemme, että ponnistus onnistui. Yhteenlaskettu nikkelin tuotantomme on ylittänyt 100 000 tonnin rajan. Sinkkiä olemme tuottaneet noin 215 000 tonnia. Olemme parantaneet tahtia jokaisena toimintavuotenamme.

Onnistuminen on jokaisen terrafamelaisen ansiota.

”Tämä on meidän kaikkien yhteinen onnistuminen louhokselta metallien talteenottoon saakka kaikki tukitoiminnot mukaan lukien. Ennätykset vaativat koko ketjun yhteispeliä”, sanoo tuotantojohtaja Antti Arpalahti.

Me terrafamelaiset olemme ainutlaatuisia tekijöitä koko maailmassa, sillä kukaan muu ei tiettävästi tuota nikkeliä eikä sinkkiä samalla teknologialla. Kuparia tuotetaan hivenen samankaltaisella menetelmällä, mutta siinäkin prosessi on erilainen. Lisäksi tuotantomenetelmämme hiilidioksidipäästöt ovat noin 40 prosenttia perinteisiä menetelmiä pienemmät.

Nyt Terrafame on valmis ottamaan seuraavan kehitysloikan, kun akkukemikaalitehdas valmistuu vuonna 2021. Tuolloin Terrafamen liiketoiminta nousee jälleen uudelle tasolle.

”Tehdasta ei voisi käynnistää, ellei tuotantomme toimisi niin hyvin kuin se toimii”, muistuttaa Arpalahti.

Samalla panoksemme hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi kasvavat, sillä meneväthän nuo akkukemikaalit sähköautoihin, joilla korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä.


 

Terrafame Oy on vuonna 2015 perustettu suomalainen monimetalliyhtiö, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Sotkamossa. Yhtiön bioliuotusta hyödyntävä tuotantoprosessi on ainutlaatuinen ja sen hiilijalanjälki selvästi perinteisiä nikkelin tuotantoteknologioita matalampi. Terrafame rakentaa parhaillaan yhtä maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista, jonka myötä yhtiö siirtyy jalostusketjussa eteenpäin metallipuolituotteiden valmistajasta sähköautojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuottajaksi. Vuonna 2019 Terrafamen liikevaihto oli 310 MEUR ja yhtiön teollisuusalueella työskenteli noin 1500 työntekijää, joista kumppaniyritysten osuus oli noin puolet. www.terrafame.fi

Liitteet ja linkit: