Terrafame tavoittelee 10 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä ja käynnistää yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut 10.1.2022 11:30

MEDIATIEDOTE Terrafame otti vuonna 2021 merkittävän askeleen kohti liiketoiminnan laajentamista akkukemikaalituotantoon. Uuden akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo aloitettiin kesäkuussa, ja loppuvuoden 2021 aikana Terrafame toimitti ensimmäisiä tuote-eriä asiakkaille.

Toiminnan tehokkuus ja kannattavuus ovat olleet Terrafamen tärkeimpiä tavoitteita yhtiön perustamisesta saakka. Yhtiö noudattaa jatkuvan parantamisen mallia ja etsii aktiivisesti keinoja parantaakseen kannattavuuttaan. 

Yhtiön akkukemikaalitehdashanke ja sitä myöten akkukemikaaliliiketoiminnan käynnistyminen suuressa mittakaavassa ovat viivästyneet alkuperäisestä suunnitelmasta, johtuen muun muassa koronapandemiasta.

Terrafame on käynnistänyt säästöohjelman, jonka tavoitteena on yhteensä 10 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Säästöohjelman tavoitteena on parantaa yhtiön kansainvälistä kilpailukykyä ja kannattavuutta.

Osana säästöohjelmaa Terrafame on 10.1.2022 antanut tuotannollisin ja taloudellisin syin kutsun yhteistoimintalain mukaisiin muutosneuvotteluihin kaikille henkilöstöryhmille, pois lukien akkukemikaalitehtaan henkilöstö. Akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajoa jatketaan määrätietoisesti liiketoimintasuunnitelman mukaisesti.

”Olemme vuonna 2021 saaneet päätökseen erittäin merkittävän investoinnin käynnistämällä uuden akkukemikaalitehtaan. Tehdas palvelee globaalisti kasvavaa sähköisen liikkumisen markkinaa, joka tarvitsee jatkuvasti enemmän vastuullisia akkumateriaaleja. Terrafame on matkalla kohti uutta liiketoimintaa, mutta koko toimintamme on oltava tehokasta ja kannattavaa myös liiketoiminnan laajetessa. Varmistaaksemme taloudellisesti kestävän liiketoiminnan tulevaisuudessa on nyt välttämätöntä ryhtyä  tarvittaviin säästötoimenpiteisiin”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Terrafamella työskentelee yli 800 vakituista henkilöä, ja neuvottelut koskevat yhteensä noin 680 työntekijää, toimihenkilöä ja ylempää toimihenkilöä. Yhtiön alustavan arvion mukaan työvoiman vähennystarve olisi yhteensä enintään 75 henkilötyövuotta.

Yhtiön ja henkilöstön välisissä yhteistoimintaneuvotteluissa tavoitteena on löytää ratkaisu siihen, miten henkilöstöresursseja voitaisiin sopeuttaa vastaamaan paremmin yhtiön tarpeita. Neuvottelut alkavat 17.1.2022, ja niiden arvioidaan kestävän vähintään helmikuun 2022 lopulle lainsäädännön ja työehtosopimusten mukaisesti.

Terrafame tiedottaa neuvotteluiden lopputuloksesta niiden päätyttyä.

 

Lisätietoja: 

Joni Lukkaroinen, toimitusjohtaja, Terrafame Oy, p. 020 713 0890, joni.lukkaroinen[at]terrafame.fi

 

Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonaan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä globaalisti. Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.

Vuonna 2020 Terrafamen liikevaihto oli 338 miljoonaa euroa. Terrafame on määrällä mitattuna Euroopan suurin nikkelin tuottaja. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee noin 1 600 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.

Uutisen aiheet: Tiedotteet